11.04.2024

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος συνομίλησε με την Yπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, σε πάνελ με τίτλο «From Past to Present: Reimagining Industrial and Heritage Buildings in the Urban Core», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Αδάμ Προβατάς.
Μιλώντας για τα αναξιοποίητα κτήρια στην Αθήνα, ο κ. Ανδριόπουλος παρέθεσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία: «Το 2015 ανακαλύψαμε ότι οι πόλεις είναι γεμάτες εγκαταλελειμμένα κτίρια. Τα τελευταία 9 χρόνια, από 220.000 τ.μ. σε 15 projects, προσθέσαμε σε καινούρια δόμηση μόλις 27.000 τ.μ.».
Τόνισε, δε, ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέες αυτές χρήσεις να περιλαμβάνουν γραφεία και διαδικασίες «πορτοκαλί» οικονομίας με δράσεις καινοτομίας, δημιουργίας και πολιτισμού, ακόμα και κατοικίες. Έφερε ως ένα τέτοιο παράδειγμα το ιστορικό κτήριο που στέγαζε το Μινιον, το οποίο «φώτισε την Πατησίων», ενώ αναφέρθηκε στο, πώς επιτυχημένες ιδέες από το εξωτερικό, που έχουν εφαρμοστεί σε πόλεις όπως Βερολίνο, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, ακόμα πιο επιτυχημένα.
Η Όλγα Ίτσιου συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο της «Παπαστράτος», Ιάκωβο Καργαρώτο, σε πάνελ με τίτλο «Harm Reduction: Α complementary policy next to prevention».
Στο επίκεντρο της ομιλίας της κας Ίτσιου βρέθηκε η πολιτική της «μείωσης της βλάβης» στις κατασκευές. «Είμαστε εξαρτημένοι από το δομημένο περιβάλλον. Η μείωση της βλάβης σχετικά με αυτό, έχει να κάνει με το να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Οι αναπτύξεις πρέπει να γίνονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει. Έχουμε φτάσει τον πλανήτη σε έναν κορεσμό και πρέπει να βελτιώσουμε το αποτύπωμα που έχουμε αφήσει μέχρι στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προέκρινε ως μια από τις λύσεις τις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά κτήρια και συνέχισε: «Να μην προάγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Να χρησιμοποιούμε πιστοποιήσεις. Να κάνουμε σωστό σχεδιασμό, παθητικούς σχεδιασμούς κτηρίων, να σχεδιάζουμε αποδοτικά κτήρια, να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε, τα θέματα ασφάλειας και υγείας μέσα σε ένα εργοτάξιο. Να κάνουμε συμμέτοχο την τοπική κοινωνία για να ξέρει τι γίνεται στην περιοχή της».
Δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα του Πύργου του Πειραιά, σημείωσε: «Κάναμε μια μελέτη για τον Πύργο του Πειραιά. Καλέσαμε τους ακαδημαϊκούς να εξετάσουν τα σενάρια. Να ρίξεις τον Πύργο και να τον χτίσεις από την αρχή ή να τον κρατήσεις. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αν τον κρατήσεις κάνεις εξοικονόμηση 43 γκιγκαβατωρών ενέργειας που αντιστοιχούν σε κατανάλωση 10.000 νοικοκυριών για ένα έτος».