01.12.2022
Η τάση για αλλαγή του τρόπου ζωής και διαβίωσης έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές δεκαετίες, αλλά η πανδημία ήταν ο καταλύτης που επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερο χώρο, δημόσιο και ιδιωτικό. Περισσότερο πράσινο αλλά και σύγχρονες υποδομές, βιώσιμες, φιλικότερες στο χρήστη, που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς αυτές γίνονται ολοένα και πιο ορατές.
Όσοι δραστηριοποιούμαστε στην ανάπτυξη σύγχρονων κτηριακών υποδομών, όλα αυτά τα γνωρίζουμε. Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες και ανάγκες των πολιτών και να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις, οφείλουμε να υπερβούμε την πεπατημένη και να δείξουμε το δρόμο για μία ακόμα καλύτερη σχέση με τις πόλεις στις οποίες ζούμε.
Στην DIMAND, αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με όλα μας τα έργα. Δεν αρκούμαστε απλά στο να παραδώσουμε τα κλειδιά ενός νέου κτηρίου. Αναζητούμε κάτι που θα σπάσει τη μονοτονία του αστικού τοπίου, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες, αλλά και τις αισθήσεις του χρήστη και θα βελτιώσει την καθημερινότητα όχι μόνο αυτού αλλά και των περιοίκων. Δε στοχεύουμε απλά στο να αναπτύσσουμε κτήρια, φιλοδοξία μας είναι να δημιουργούμε τις πόλεις στις οποίες θέλουμε να ζούμε.
Η πόλη του Πειραιά και ειδικότερα η περιοχή όπου βρίσκονταν οι πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος αποτέλεσε για εμάς τον πρώτο καμβά αυτής της προσέγγισης. Μια περιοχή ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη, χτυπημένη από την οικονομική κρίση και σε αναντιστοιχία με την αλματώδη ανάπτυξη της ναυτιλίας. Παλαιά και ξεχασμένα κτήρια στους δρόμους πίσω απ’ το λιμάνι, ήταν σε πλήρη αντίθεση με τα πολυτελή γραφεία που αναπτύσσουν οι Έλληνες εφοπλιστές στη γύρω περιοχή. Το εργοστάσιο αναγεννήθηκε και βρήκε νέες χρήσεις. Η ευρύτερη περιοχή αναπλάστηκε και πλέον αποτελεί πόλο έλξης, τόσο για μετεγκατάσταση εταιρειών όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι επιστρέφουν, ώστε να ζήσουν ξανά στη γειτονιά στην οποία μεγάλωσαν.
Το έργο έμοιαζε ουτοπικό. Η περιοχή έδειχνε αχανής και πολλοί θα σκέφθηκαν ότι ακόμη και η ίδια η ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων, θα ήταν μια “πολυτελής” νησίδα, μέσα σε μισογκρεμισμένες αποθήκες και συνεργεία. Ήταν απλώς ένα συγκρότημα τριών οικοδομικών τετραγώνων συνολικής επιφάνειας 17.841 m². Δεν πτοηθήκαμε από τη δυσκολία του εγχειρήματος. Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε το Piraeus Port Plaza, ένα σύνθετο βιοκλιματικό έργο για επαγγελματική, τουριστική, πολιτιστική και εμπορική χρήση, το οποίο φιλοξενεί ήδη στελέχη μεγάλων εταιρειών και τραπεζών. Στο νέο αυτό κτηριακό συγκρότημα βρίσκεται κι ο πρώτος και μοναδικός «πράσινος» χώρος στάθμευσης της Ελλάδας, ο οποίος πιστοποιήθηκε με Parksmart από το διεθνώς αναγνωρισμένο αμερικανικό φορέα GBCI (Green Business Certification, Inc).
Η ανάπλαση συνεχίστηκε, και ακολούθησε η ευρύτερη περιοχή – στην πραγματικότητα “άνθισε”. Άρχισαν να “ξεφυτρώνουν” νέες επιχειρήσεις και να αναπαλαιώνονται κατοικίες. Το Piraeus Port Plaza έδωσε το έναυσμα για να ζωντανέψει ξανά η περιοχή και οι γειτονιές της.
Σε συνέχεια αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, αναλάβαμε στον Πειραιά και την ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, με στόχο να φέρει μία νέα δυναμική σε όλη την πόλη και να αποτελέσει ορόσημο και σύμβολο της ισχυρής ναυτιλιακής παράδοσής της. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της χώρας το οποίο πλέον θα διαθέτει σύγχρονους, βιοκλιματικούς χώρους γραφείων και εμπορικών καταστημάτων. Επισημαίνεται πως το έργο Piraeus Tower πρόκειται να είναι το πρώτο «πράσινο» ψηλό κτήριο της Ελλάδας, πιστοποιημένο στην ανώτατη βαθμίδα κατά το πρότυπο LEED. Το έργο θα παραδοθεί προς χρήση μέσα στο 2023.
Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στον Πειραιά έχουμε αναπτύξει μία εξαιρετική συνεργασία με τη δημοτική αρχή, προσφέροντας τις μελέτες για την ανάπλαση της περιοχής, ώστε να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, να αντικατασταθούν τα κοινόχρηστα καθίσματα με νέα, να ενισχυθεί το πράσινο, και να προχωρήσει ο Δήμος, σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που κάνουν τις γειτονιές μας πιο όμορφες. Αν περπατήσετε στον Πειραιά θα αντιληφθείτε την πρόοδο και την αναγέννησή του: νέα στέκια γύρω από τον Άγιο Διονύσιο, καινούρια καταστήματα, art galleries, νέοι άνθρωποι που κινούνται κι εργάζονται στην περιοχή, χτίζοντας τη ζωή τους εκεί.
Το ίδιο επιχειρούμε και στο κέντρο της Αθήνας, με την απόκτηση του ιστορικού πρώην πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ στην Ομόνοια. Το ΜΙΝΙΟΝ, όπως και ο Πύργος του Πειραιά, εντάσσεται στη στρατηγική μας να επενδύουμε σταθερά στην επανάχρηση κτηρίων, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς. Με σεβασμό στην ιστορία του, θα δημιουργήσουμε ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο, που θα ανταποκρίνεται σε βιώσιμους περιβαλλοντικούς στόχους. Μεγάλη σημασία θα αποδοθεί στη διατήρηση σημαντικού ποσοστού της υπάρχουσας εγκατάστασης (σκελετός, τοιχοποιία κλπ), γεγονός που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε δραστικά το αποτύπωμα της ανάπτυξης, περιορίζοντας παράλληλα την αλόγιστη χρήση υλικών.
Λίγα μέτρα πιο μακριά, εγκαινιάσαμε, στην αρχή του καλοκαιριού, το Moxy Athens City, το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο της Ελλάδας πιστοποιημένο με LEED Gold. Το Moxy Athens City, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια στο κέντρο της πόλης που στέγαζε παλαιότερα το Ειρηνοδικείο της Αθήνας και πλέον φιλοξενεί επισκέπτες της πόλης, ξανασυστήνοντάς τους την ιστορική πλατεία Ομονοίας.
Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος μας: να ξανασυστήσουμε τις πόλεις στους ανθρώπους που τις ζουν, χτίζοντας μια νέα σχέση μαζί τους.
Όλγα Ίτσιου, Σεπτέμβριος 2022