14.05.2024

Στην ιστορική συγκυρία εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου, «πράσινου» Μεγάρου που θα φιλοξενεί τη στέγη των μηχανικών της χώρας.

Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, βρίσκεται στον Δήμο Αμαρουσίου και περικλείεται από τις οδούς Διστόμου, Αλαμάνας, Λεωφ. Κηφισίας και Αττική Οδό και η αξιοποίησή του πρόκειται να γίνει με τη μέθοδο της αντιπαροχής για την ανέγερση νέου συγκροτήματος γραφείων σε σχήμα «Γ», με δύο υπόγεια, σε οικόπεδο 9.066,86 τ.μ. Ο αειφόρος σχεδιασμός στους υπέργειους χώρους του κτηρίου θα εξασφαλίζει συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης για τη μείωση κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας, ενώ το έργο πρόκειται να πιστοποιηθεί με LEED Gold. Εκτός από τα κτήρια γραφείων και τους χώρους στάθμευσης, προβλέπονται επίσης τεχνικοί και βοηθητικοί χώροι, αμφιθέατρο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 200 ατόμων, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνέδρια, συσκέψεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες), χώρος βιβλιοθήκης (επιφανείας τουλάχιστον 180τμ.) και γυμναστήριο.

Η DIMAND συμμετέχει στο εγχείρημα μέσω της εταιρείας DI TERNA, η οποία έχει αναλάβει ως εταιρεία ειδικού σκοπού, την υλοποίηση του έργου. Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Μαΐου 2024, παρουσία του CEO της DIMAND, Δημήτρη Ανδριόπουλου, του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, του Πέτρου Σουρέτη (Μέλος Δ.Σ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), του Γιώργου Περδικάρη (μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Έργων – Επαγγελματικών & Επιστημονικών θεμάτων του ΤΕΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου και άλλων στελεχών του ΤΕΕ και των εταιρειών που υλοποιούν το έργο.

Τα παρευρισκόμενα στελέχη της αναδόχου εταιρείας συμφώνησαν πως πρόκειται για μια «ιστορική ημέρα για το ΤΕΕ», η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Επιμελητηρίου. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand ΑΕ και της DI TERNA Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, δήλωσε: «Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για το ΤΕΕ. Μετά από πάρα πολλά χρόνια ξεκινάει η αξιοποίηση αυτού του μοναδικού ακινήτου του, στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Λεωφόρου Κηφισίας», ένα πολύ συμβολικό και σημαντικό σημείο για την Αθήνα, απέναντι από το κεντρικό Μέγαρο του ΟΤΕ. Νομίζω ότι το ΤΕΕ αξιοποιώντας αυτό το ακίνητο δίνει ένα πολύ θετικό μήνυμα, στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Εδώ, λοιπόν, με τη μέθοδο της αντιπαροχής και μετά από έναν δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, θα φτιαχτεί το καινούργιο Μέγαρο του ΤΕΕ, το οποίο θα είναι περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και ένα ακόμη κτήριο περίπου 7.500 τετραγωνικά μέτρα, πλέον των υπόγειων χώρων. Το Ιατρικό Κέντρο, μαζί με την ΤΕΡΝΑ και την DIMAND είναι οι επενδυτές σε αυτό το βιοκλιματικό έργο, το οποίο θα λάβει πιστοποίηση LEED, διότι πρέπει, εκτός από το ESG και τις διάφορες ανακοινώσεις, να είμαστε και ουσιαστικοί σε αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη και χρήση όλων των υλικών, τα οποία θα έχουν διατηρησιμότητα στο μέλλον. Το περιβάλλον και η προστασία από τις φυσικές καταστροφές είναι μία από τις έννοιες του ΤΕΕ και θα συμβάλλουμε όλοι σε αυτήν την κατεύθυνση

Ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δήλωσε: «Σήμερα ξεκινήσαμε ένα σημαντικό έργο για το ΤΕΕ, που προσπαθεί να το κάνει από τη δεκαετία του ‘70, που είναι ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου, οικοπέδου. Ξεκινάμε να φτιάξουμε δύο πράσινα βιοκλιματικά κτήρια, που θεωρούμε ότι θα γίνουν τοπόσημο για την περιοχή, σε συνεργασία με τους αναδόχους, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και την εταιρεία Dimand. Προβλέπεται ότι σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο, με τα δύο κτήρια, που θα έχει να προσφέρει κυρίως στους μηχανικούς αλλά και στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή. Ξεκινάμε σήμερα τις εργασίες κατασκευής και θα κάνουμε ένα πρότυπο κτήριο. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι καταφέραμε, στην επέτειο των 100 ετών του ΤΕΕ να ξεκινήσουμε τις εργασίες για το νέο κτήριο του ΤΕΕ στο ιδιόκτητο οικόπεδο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στη συμβολή της με την Αττική Οδό».

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για το τέλος του 2025.