04.10.2023

Το επενδυτικό της πλάνο για τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε η DIMAND, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στο χώρο των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ.

Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας, αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η DIMAND στη Βόρεια Ελλάδα με συνεπενδυτή την εταιρεία ELVIAL.

Το ακίνητο «ΦΙΞ» το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά, στο τέλος του 1980, πρόκειται να πάρει ξανά ζωή, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει και την περάτωση του έργου να προβλέπεται σε φάσεις έως το Q2 του 2027. Tο ακίνητο θα αναγεννηθεί και θα μετατραπεί σε έναν χώρο μικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί ξενοδοχεία, κατοικίες, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα.

Στην αναβίωση του μνημείου, σημαντικό ρόλο για την αποκατάστασή του αποτελούν η αυστηρή διατήρηση της μορφής του, της αρχιτεκτονικής του αλλά και της πολύπλοκης ογκοπλασίας του. Το σύνολο των επεμβάσεων, τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό των κτηρίων θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του συγκροτήματος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς (ΦΕΚ 479/Β/24.6.1994).

Η DIMAND συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας το HUB26, το πρώτο μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ακίνητο ΦΙΞ,  σε κοινοπραξία με την Prodea Investments ενώ δημιουργεί και το μεγαλύτερο logistics center της Βορείου Ελλάδος, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, στον Άγιο Αθανάσιο. Τέλος, ακολουθεί το “Project Skyline”, η σπουδαιότερη συμφωνία μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων (αμιγώς) που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατά την οποία η εταιρεία μαζί με την Premia Properties, συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο της Alpha Bank που αφορά σε 573 ακίνητα, διαφόρων χρήσεων, σε όλη τη χώρα, με περίπου 50 από αυτά να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ενώ παρευρεθήκαν Υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Σύνθια Σάπικα.

Η DIMAND, με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, επιθυμεί να συμμετάσχει στη μεταμόρφωση της Δυτικής Πύλης της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς την σε μια πύλη στο αύριο. Επιχειρεί η αστική αναβίωση να λειτουργήσει ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά και βιώσιμα στοιχεία που θα καθιστούν τα έργα της, σημεία αναφοράς, επίσκεψης και αξίας για την πόλη και την κοινωνία. Με σεβασμό στην ιστορία, ενσωματώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη στην Μητρόπολη του μέλλοντος.