11.10.2022

Σε μία εποχή που η διαβίωση και οι συνθήκες εργασίας δεν θυμίζουν πια το παρελθόν, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις πόλεις και τα κτήρια που μας φιλοξενούν.

Ο COVID-19 άλλαξε τη σχέση μας με την κατοικία, το γραφείο, τους χώρους που κινούμαστε. Την ίδια στιγμή, άλλαξε και ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όσοι δραστηριοποιούμαστε στην ανάπτυξη σύγχρονων κτιριακών υποδομών, οφείλουμε να έχουμε κατά νου τρεις κατηγορίες κτηρίων που συνδιαμορφώνουν τις πόλεις του αύριο:

Καινούργια κτήρια. Βασισμένα σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης με πράσινα πιστοποιητικά LEED, που αναβαθμίζουν την περιοχή γύρω από αυτά. Όπως τα συγκροτήματα γραφείων που αναπτύσσουμε στο Μαρούσι για τις εταιρείες PWC και Kaizen Gaming, τα οποία ενσωματώνουν σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Υφιστάμενα κτήρια. Στην DIMAND επενδύουμε σταθερά στην επανάχρηση κτηρίων, συμβάλλοντας στην αναγέννηση της τοπικής αγοράς. Με σεβασμό στην ιστορία τους, αναπτύσσουμε πρότυπα βιοκλιματικά κτήρια που ανταποκρίνονται στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ο Πύργος Πειραιά και το ΜΙΝΙΟΝ αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Διατηρητέα κτήρια υψηλής αρχιτεκτονικής. Η προστασία και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι υποχρέωσή μας. Όπως συνέβη στον πρώην πυροσβεστικό σταθμό της Αμβέρσας, όπου οι τοπικές αρχές απευθύνθηκαν πριν χρόνια στην εμβληματική αρχιτέκτονα Zaha Hadid και εκείνη επαναπροσδιόρισε τη σχέση συνύπαρξης μεταξύ παλαιού και σύγχρονου κτηρίου δημιουργώντας στην κορυφή του ένα εντυπωσιακό γλυπτό, σε σχήμα διαμαντιού, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το αρχικό διατηρητέο. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι το ιστορικό κτήριο της οδού Αναγνωστοπούλου 35 στο Κολωνάκι, το οποίο ανακαινίσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι πόλεις αλλάζουν μαζί με τις ανάγκες των κατοίκων και όσων εργάζονται σε αυτές. Στην DIMAND, δημιουργούμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής, τεύχος 1.008, στις 25.09.2022