19.05.2017

Συνάντηση κορυφής με τον Αντιπρόεδρο του USGBC

Την ηγετική θέση της Dimand στη βιώσιμη ανάπτυξη αναγνώρισε, πρόσφατα, ο Marc Heisterkamp, αντιπρόεδρος τομέα Στρατηγικών Σχέσεων του Συμβουλίου Πράσινων Κτηρίων (USGBC) των ΗΠΑ. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Heisterkamp ήθελε να γνωρίσει την εταιρεία που κατάφερε να λάβει την πρώτη πιστοποίηση LEED στη χώρα, έχοντας, από τότε, αναλάβει την υλοποίηση μεγάλου αριθμού πιστοποιημένων ή προς πιστοποίηση έργων.

Ο κ. Heisterkamp μίλησε για την πρόοδο του «κινήματος των πράσινων κτηρίων» στην Ελλάδα και για τις δυσκολίες που συναντά η Dimand σε καθημερινή βάση κατά την υλοποίηση βιώσιμων έργων. Με χαρά διαπίστωσε πόσο εξοικειωμένη είναι η εταιρεία μας με την περιβαλλοντική αξιολόγηση LEED και πόσο βαθιά γνωρίζει άλλα αντίστοιχα προγράμματα πιστοποίησης. Στις λοιπές πιστοποιήσεις που τέθηκαν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Heisterkamp, συμπεριλαμβάνονται οι SITES, PARK SMART και WELL.

Ο κ. Heisterkamp συνεχάρη τη Dimand για τον κορυφαίο ρόλο της στον μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Επεσήμανε, δε, ότι σε άλλες χώρες τα πρώτα έργα που πληρούσαν τα κριτήρια της πιστοποίησης LEED υλοποιούνταν, συνήθως, από αμερικανικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό. Όπως είπε, ήταν πιο εύκολο για αυτές να εξασφαλίζουν πιστοποίηση LEED, καθώς γνώριζαν καλά τη σχετική διαδικασία, ήδη, από τη φάση του σχεδιασμού ενός project.

Ο κ. Heisterkamp σημείωσε, επίσης, ότι το USGBC εγκαινιάζει την παρουσία του στην Ευρώπη, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαδικασία πιστοποίησης στο μέλλον. Διαθέτοντας πλέον περιφερειακά γραφεία σε πολλές περιοχές του κόσμου, το USGBC ελπίζει να υπερβεί τα στενά όρια ενός αμερικάνικου συστήματος πιστοποίησης, δεδομένου ότι αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί από περισσότερες από 170 χώρες παγκοσμίως. Τόνισε επίσης, ότι θα χαρεί να συνεργαστεί με τη Dimand συμβάλλοντας στην υλοποίηση βιώσιμων έργων στο μέλλον.

Ο κ. Marc Heisterkamp, συνοδευόταν από τον κ. Jason Hercules, Διευθυντή του USGBC, LEED Location and Transportation Specialist.