18.12.2020

Η σκέψη προηγείται του σχεδιασμού - LEED® Platinum για το συγκρότημα γραφείων στον Ταύρο

«Το πιο πράσινο κτήριο είναι αυτό που έχει ήδη χτιστεί». Η φράση αυτή μας έρχεται στο μυαλό όταν αναλογιζόμαστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατεδάφιση παλαιών κτηρίων και την κατασκευή νέων στη θέση τους. Σκεφτείτε τώρα ένα κτήριο, κατασκευασμένο με τρόπο που είναι πολύ μπροστά από την εποχή του… Αυτή είναι η περίπτωση του Κτηρίου Γραφείων  στον Ταύρο, μιας ανάπτυξης-ορόσημο με ξεκάθαρη βιοκλιματική προσέγγιση που εγγυάται εξαιρετικές συνθήκες εργασίας.

Δεδομένης της καινοτομίας, ήταν εύκολο για το Κτήριο Γραφείων στον Ταύρο να κατακτήσει την αριστεία και να λάβει πιστοποίηση LEED® Platinum, στο πλαίσιο του προγράμματος πιστοποίησης πράσινης δόμησης για «Υφιστάμενα Κτήρια: Λειτουργίες & Συντήρηση™» του αμερικανικού Συμβουλίου Αειφόρων Κτηρίων.

Η Dimand ανέλαβε την άμεση ανάπτυξη και το πλήρες project management του ακινήτου το 2008. Ολοκλήρωσε το έργο το 2010, παραδίδοντας μια επιφάνεια 24.314 τ.μ. με χώρους γραφείων, αίθουσες εκπαίδευσης και αναψυχής, υπόγειο πάρκινγκ και βοηθητικούς χώρους. Το κόστος του έργου ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης και ο εκμισθωτής του κτηρίου πραγματοποίησαν πολλές παρεμβάσεις και εφάρμοσαν καινοτόμες πρακτικές βιωσιμότητας, όπως η μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού, η συλλογή βρόχινου νερού, ο μετριασμός των επιπτώσεων της αστικής θερμονησίδας, η μείωση της φωτορύπανσης, η βελτιστοποίηση των συστημάτων λειτουργίας Η/Μ εγκαταστάσεων κ.α.

Αισθανόμαστε υπέροχα για τη συμβολή μας σε ένα τέτοιο έργο και που η αρχική μας δουλειά αναγνωρίζεται από τον σημερινό ιδιοκτήτη, τη Grivalia, ως καθοριστικής σημασίας για την πορεία της προς την πιστοποίηση LEED Platinum! Είμαστε, άλλωστε, η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που κατασκεύασε ένα κτήριο που έλαβε πιστοποίηση LEED Gold -το κτήριο γραφείων Karela Office Park.

Όλα δείχνουν πως μπορούμε να είμαστε ηγέτες στην πράσινη δόμηση.