10.11.2022

Τα «όπλα» βιωσιμότητας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και το όραμα που μας οδηγεί

Στο συνέδριο σύγχρονου design και αρχιτεκτονικής ARCHITECTS TALK, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Οικοδομή 2022, σε συνεργασία με το Archisearch, την Design Ambassador και τον Βασίλη Μπαρτζώκα, συμμετείχε και αυτή τη χρονιά η DIMAND.

Την εταιρεία εκπροσώπησε η επικεφαλής της ομάδας Βιωσιμότητας, Sandra Baer η οποία συμμετείχε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί με τη Μαρία Καλτσά του ARC NEST, τον Παναγιώτη Παλιούρα του DCARBON, τoν Θωμά Δοξιάδη του doxiadisplus. Όλοι μαζί διερεύνησαν τις σύγχρονες έννοιες της βιωσιμότητας, τη σημασία της φετινής βράβευσης του Francis Kere στα βραβεία Pritzker, τις πιστοποιήσεις κτηρίων και τον τρόπο που οι άνθρωποι υποδέχονται και βιώνουν αυτές τις αλλαγές.

Τη συζήτηση ξεκίνησε η Sandra Baer ορίζοντας τη βιωσιμότητα που περιλαμβάνει την ανθρώπινη, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της «προσπαθούμε να γιατρέψουμε τον κόσμο με κάθε project». Ενώ, απαντώντας στην ερώτηση για το ποια είναι η σημασία των πιστοποιήσεων για την DIMAND και πέραν αυτών αν έχει στη φαρέτρα της και άλλα «όπλα» βιωσιμότητας, σημείωσε πως «οι πιστοποιήσεις από μόνες τους δεν αποτελούν «όπλα» βιωσιμότητας. Τα «όπλα» μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και το όραμα που μας οδηγεί». Στο πάνελ υπογραμμίστηκε, επίσης, το όφελος που υπάρχει με τη συνεργασία των αρχιτεκτόνων και των επιστημόνων ενέργειας. Επιπλέον, κατέληξαν στο ότι η βιωσιμότητα έχει παγιωθεί σε τέτοιο βαθμό στις συνειδήσεις των επαγγελματιών της κατασκευής, που αποτελεί συστατικό εμπορικής επιτυχίας κτηρίων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το περιοδικό Building Green διοργάνωσε μια ημερίδα μέρος της ενότητας ‘Open Space’ 2022, με θέμα την «Επίδραση των υαλοπινάκων στην αξιολόγηση κτηρίων με κριτήρια βιωσιμότητας». Στην ημερίδα η Sandra Baer αναφέρθηκε στη συμβολή των υαλοπινάκων στο αποτύπωμα άνθρακα της όψης ενός κτηρίου και ο Sustainability Manager της DIMAND Άγγελος Έντμονς, παρουσίασε το πρωτοποριακό case study του Πύργου του Πειραιά.